Thursday, May 12, 2011

mak!!! org dh bertunang...

assalamualaikum....

cik ella nk share sesuatu nie...
bce tau pnting untuk yg berCOUPLET2 nie...
panjang skit tau tp bce jgk...

Percaya atau x, kita boleh ber”tunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:


"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"

"Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:
"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.

Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.
sumber:fb

ok dh abis bce.. ad yg tnganga??
tutup mulut tue..
ad yg terase??
same with me =(


cik ella :awk dh bce note tue??
die:dh syg 
cik ella:bistu cmner skng nie?
die:hahaha dah lme tau dah awk yg bru tau..
cik ella:bistu dh tau wt jgk ??t kalo org nk msuk minang sy cmner??
die:bdosa la org tu kte dah btunang



omg!!

mak..org dh bertunang la..




14 comments:

Farrah yong said...

waaaaaaa!! sy pown da bertunang !!!!
nk mntk copy ley . nnty sy creditkan blog awk ;)

cik ella said...

boleh2 sje =)

~~kimz~~ said...

pape pun jgn ketepikan mak ayah..

cik ella said...

tu sudah pasti =)

SyaficqaHamdan said...

omemjii! aku pon da terlajak bertunang la nie? muahaha.

yang kite tau kalau dua2 pihak merestui, kire da tungang da dlm islam. xpyh nk buat mjlis bagai. trus nikah je..:)

singgh la blog, http://hollamishee.blogspot.com/..

happy blogging. btw, fllow u.:)

Nadia Zuhaida said...

kalau gitu i pon dah bertunang. HAHA

http://nadiazuhaida.blogspot.com/

cik ella said...

ramainye yg dh btunang..hahahahah

zures said...

Adehhh kalau macam tu mummy dah tunang banyak x la sebelum ni...sumpah tak tau...xper kan...

ell♥ said...

haha
tahniah dah btunang ((:
heeee tape hopefully kekal lah kan ((:
god luck (:

syieda said...

sabo je laaa...tu la masa couple2 ni pon bkn bole main ckp je...kna pikir 100x tawww...follow here...jemput ke blog

hyazz said...

taniah taniah..tapi elok la di buat majlis nyer yunk oiii...baru adil bagi mak apak awk...tak gitu???

cikcomot said...

OMG.. kite pun dah bertunang laaaa..


hahah.. :D

m!3yr4h_LolLy said...

betol3.. penah bace pasal nie

nur dhiya' aida said...

yup . ade org pnah ckp